Thursday, April 17, 2014

NAR EKŞİLİ ,BULGURLU PAZI SARMASI







  Bugüne kadar her yaprağın hemen hemen her sebzenin dolmasını,sarmasını yapmışlığım vardır ama hep pirinçle yapardım.Nedense bulgurla yapmak konusunda pek bir isteksizdim.Diyorum ya bu blog beni çok değiştirdi diye işte bu tarifte benim için bir ilk oldu.Belki çoğunuz zaten yapıyorsunuzdur,en azından bulgur ve pirinci karıştıranların çok olduğunu biliyorum ama ben ilk kez denedim ve çok beğendim.İlk olarak da pazı ile denemek istedim,sanırım en çok ona yakışacağını düşündüm.Çok da haksız değilmişim gerçekten bir birlerine çok yakıştılar,bir de işin içine nar ekşisi girince parmaklarımı yedim desem abartmış olmam sanırım :)

  Ben, o an evde yalnızca bir bağ pazı olduğu için ancak 3 kişilik sarma çıkarabildim ama siz ölçüleri çoğaltarak daha fazla da yapabilirsiniz ki bence çoğaltarak yapın bol bol yiyin de uğraştığınıza değsin :)

  Hem değişik hem de oldukça lezzetli bu tarifi mutlaka deneyin,tadın derim,eminim çok beğeneceksiniz.

Sağlıcakla kalın...

Diğer Sarma ve Dolma tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.





3 kişilik

MALZEMELER

1 büyük bağ pazı (yaklaşık 650 gr kadar)

1/2 su bardağından biraz fazla pilavlık bulgur

1 orta boy kuru soğan

2 sap taze soğan

2 diş sarımsak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kesme şeker

tuz

değirmen karabiber

pul biber

1 tatlı kaşığı kuru nane

1/4 demet maydanoz

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı sıcak su

üzerine:

1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı nar ekşisi

tuz

sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su




HAZIRLANIŞI

   Öncelikle pazıların saplarını kesin,ayıklayın ve yıkayın.Derin bir tencereye yeteri kadar su koyup kaynatın.Kaynayan suya pazı yapraklarının bir kısmını bütün olarak atın 30 saniye kadar suda bekleyen pazı yapraklarının arkasını çevirin.Bir 30 saniye kadar da diğer yüzünü haşlayıp sudan alın,soğuk suya atın ardından süzgece alın.Kalan pazı yaprakları bitene kadar aynı işlemi uygulayın.

  Diğer taraftan iç harcı için zeytinyağını tencereye alın ısıtın.Yemeklik doğranmış soğanı,sarımsağı ekleyin biraz kavurun,ince doğranmış yeşil soğanı da ekleyin biraz daha kavurun.Bulguru ekleyip kavurmaya devam edin.Son olarak domates salçası,pul biber,karabiber ve tuzu ekleyip biraz daha çevirin ve 1 küçük çay bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Pişen harca ince kıyılmış maydanozu, kuru naneyi ekleyin,karıştırın ve ılınması için bir kenarda bekletin.

  Suyu süzülen pazı yapraklarını tezgaha alın kalın damarlarını bir bıçak yardımıyla inceltin.İçine bulgurlu harçtan yaprağın boyuna göre yeteri  kadar koyun ve sarın.Yapraklar çok büyükse ikiye bölebilirsiniz.Tüm pazı yaprakları ve iç harç bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.Tencerenin dibine kıydığınız maydanozların ve pazıların saplarından yerleştirin,üzerine sardığınız sarmaları yerleştirin.En son 1 su bardağı sıcak suyla nar ekşisi,tuz,zeytinyağını karıştırın ve sarmaların üzerine dökün.Eğer su dolmaların hizasına gelmiyorsa biraz daha sıcak su ekleyin,üzerine düz bir tabak ya da dolma taşı yerleştirin ve kısık ateşte çok yumuşamasına izin vermeden pişirin.Pişen sarmaları tencerede kapağı açık kalmayacak şekilde soğumaya bırakın.

  Ilık ya da soğuk olarak servis edin.

AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc

                                                 instagram :  reyhanksc

                                                 facebook:   anne eli gibi

No comments:

Post a Comment